e

A felelős állattartás hét aranyszabálya

Kutyával nőttél fel? Nem tudod elképzelni az életedet anélkül, hogy egy macska szórakoztatna az esti lazítás közben? Akkor tudj meg többet a felelős állattartásról, 7 rövid pontban.

A „Kutyakötelesség – Útmutató a felelős kutyatartás jogszabályi előírásaihoz” című kötet
felvilágosítást nyújt többek között a kötelező oltásokról, a mikrochippel történő jelölésről, a sétáltatás szabályairól vagy a tartós kikötve tartás tilalmáról.

A Felelős Állattartás Napja az 1990-ben alapított Rex Kutyaotthon Alapítvány kezdeményezésére kijelölt nap, amelynek célkitűzése, hogy 2017-től kezdve minden év május 6-án felhívja az emberek figyelmét a felelős állattartás jelentőségére.

A szabályok röviden:

1. Környezet
Legyen az állat méretének és mozgásigényének megfelelő, könnyen tisztítható és biztonságos helye. Hogy ez a kanapé lesz-e, ez ízlés kérdése. A kutya legjobban a közelünkben érzi jól magát, a macskáknál meg sosem lehet tudni…

2. Táplálkozás
Ma már nem nagy kihívás megfelelően táplálni a háziállatainkat, és bár az árkülönbségek minőségi különbséget is jelentenek, alapvetően nem nagyon lehet melléfogni a háziállatoknak előállított tápokkal. Ne feledkezzünk el a friss, tiszta ivóvízről sem.

3. Felelősség
Aki a kutyatartás mellett dönt, annak tisztában kell lennie a választott fajta mozgásigényével, táplálékszükségletével.

4. Szeretet
Az állatok ugyanúgy igénylik a szeretetet, mint az emberek. Gondoskodásunkat, figyelmünket kedves lényükkel hálálják meg.

5. Egészség
Ha rendszeresen látogatjuk az állatorvost, nem fordulhat elő, hogy elfeledkezünk a kötelező védőoltásokról, így sok fertőző betegség megelőzhető. Ezzel nem csak a saját állatunk, hanem a környezetének egészségéről is gondoskodhatunk.

6. Mozgásigény, játék
A kutyáknak lételeme a mozgás. A mozgásigény fajtánként eltérő, és a kutya korától is függ. A lakásban tartott kutyákat naponta kétszer-háromszor legalább fél órára sétálni kell vinni. Ha futunk, vigyük magunkkal a kutyát, léteznek már speciális futóhámok.

7. Szaporodás
A gazdik fontos feladata a nem kívánt szaporulat megelőzése is, vagyis az ivartalanítás, ami ma már rutinműtétnek számít. Aranyosak a kiscicák, de a szabályozatlan szaporulat rengeteg negatív következménnyel jár állatra, emberre egyaránt.

 

Kedveld a gyakornokoknak és pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: