j

Balog Zalán – Gyakornokból főállású

Zalán interjújából két gyakornoki pozíciót is megismerhettek, és azt is megtudhatjátok, hogy végül melyiket folytatta főállásban.

Mikor kezdtél el gyakornoki helyet keresni?

Az egyetem második évében, és igazából rögtön a Budapest Bankba jelentkeztem. Az volt a fő motivációm, hogy teljesítsem a szakmai gyakorlatomat, illetve tapasztalatot szerezzek a munka világában. Korábban dolgoztam egy másik pénzintézetnél, de az annyira nem jött be, a BB sokkal jobban tetszik.

Említetted, hogy rögtön ide adtad be a jelentkezésedet. Elsőre fel is vettek?

Eredetileg egy másik pozícióra jelentkeztem, de ott nem tudtam volna elég órát vállalni. Nyílt egy másik lehetőség a quality-n, ahol a folyamatok optimalizálásával foglalkoznak, végül ide vettek fel.

Milyen feladataid voltak gyakornokként?

A quality-n különböző projektek támogatása, folyamatábrák szerkesztése, illetve workflow-k fejlesztése tartozott a gyakornoki feladataim közé. Amikor a BB elkezdett leválni a GE-ről, volt egy nagyobb projekt, a Selfie rendszer (a bank intranetes felülete – a szerk.) üzembe helyezése. Gyakorlatilag a korábbi GE-s folyamatokat kellett átültetni az új rendszerbe, ezzel többek közt mi, a gyakornokok is foglalkoztunk. Tavaly decemberben megkerestek a beszerzésről, hogy ők is egy nagyobb rendszeren dolgoznak, lenne-e kedvem abban is részt venni, én pedig szívesen vállaltam ezt a feladatot. Itt is workflow fejlesztésével foglalkoztam, de lehetőségem volt egy tendert is lebonyolítani a vezetőm segítségével, hogy jobban átlássam a beszerzési folyamatot.

Elégedett voltál a gyakornoki pozíciókkal?

Mind a két helyen teljesen elégedett voltam, mivel felelősségteljes munkát bíztak rám.

Gyakornokként milyen itt az élet a BB-nél, mire emlékszel, milyen program, vagy tréning lehetőségeid voltak?

Körülbelül kéthavonta mindig volt valamilyen belső vagy külső rendezvény, amin részt lehetett venni. A különböző oktatásokon, amelyeket kifejezetten gyakornokoknak szerveztek, szinte mindig ott voltam. Sok gyakornokot megismerhettem az olyan kötetlenebb programokon is, mint például a gyakornoki ebédek.

Hogyan egyeztetted össze a tanulmányaidat a munkával másodévesként?

Teljesen rugalmasan kezelték. Ha esetleg zh hét, vagy vizsgaidőszak volt, akkor nem kellett annyiszor bejönnöm. Az órákhoz tudtam igazítani a munkarendet, ha több órám volt és kevesebbet tudtam jönni, abból sem volt probléma.

Mikor döntötted el, hogy itt szeretnél maradni hosszabb távon?

Végig úgy terveztem, hogy maradok, mert szeretek itt dolgozni. Mielőtt végeztem volna az egyetemen, kaptam is egy lehetőséget: a korábbi gyakornoktársam tavaly nyáron átkerült az IT-ra főállásba, ezután viszont kiment külföldre, így beajánlott engem a pozíciójába, amelyre fel is vettek.

Hogyan zajlott az interjú?

Nem volt hosszú kiválasztási folyamat, hiszen már ismertek, így csak egy interjúra volt szükség. Az akkori főnököm véleménye és az elődöm ajánlása volt fontos, hiszen ők tudták, milyen velem dolgozni.

Főállásúként milyen feladataid vannak?

Jelenleg rendszerszervezőként dolgozom az IT-n, és a Selfie rendszernek vagyok a szervezője, amelyen korábban gyakornokként dolgoztam. A fejlesztések koordinálásával, az üzemeltetéssel való kapcsolattartással, a frissítések telepítésével és ütemezésével foglalkozom. Ezen kívül az élesítések végrehajtása és tesztelések szervezése a feladatom; tulajdonképpen én fogom össze a rendszert.

Vannak képzési lehetőségek a területeden?

Van erre lehetőség, jövőre mindenképp szeretnék elmenni különböző képzésekre, ezt meg is beszéltem már a vezetőmmel. Idén a suli miatt nem fér bele, de az IT-n abszolút támogatják a fejlődést.

Van valamilyen különleges képesség, ami szükséges a főállásúvá váláshoz?

Ha valaki tisztességesen dolgozik, akkor szerintem találni fog előrelépési lehetőséget a banknál. Akinek ilyen ambíciói vannak, annak csak ajánlani tudom, hogy próbálja ki magát nálunk gyakornokként.

 

Kedveld a gyakornokoknak és pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: