j

Buzás Bálint – Gyakornokból főállású

Bálint jelentkezése idején tisztában volt vele, hogy a BB a legjobb gyakornoki munkahely, és később rájött, hogy ez nem csak egy cím, hanem a valóság! Most már főállásúként erősíti az IT csapatát, és arról mesél nektek, hogy hogyan tudjátok valóra váltani a céljaitokat.

Mikor és miért kezdtél el gyakornoki helyet keresni?

2016 február végén felmondtam az előző gyakornoki munkahelyemen. Később kiderült, hogy a tavaszi félévben is lenne még időm dolgozni az egyetem mellett, ezért elkezdtem új gyakornoki helyet keresni. Szerettem volna minél több területen munkatapasztalatot szerezni, hogy később könnyebben tudjak dönteni arról, hogy pontosan mivel szeretnék főállásban foglalkozni.

Tehát akkor a tapasztalatszerzés volt a cél?

Igen. Úgy gondolom, hogy az egyetemi évek végén nagyon fontos a gyakornoki tapasztalatszerzés, mert ebben az időszakban tudjuk minél több területen kipróbálni magunkat, ezáltal körvonalazódik bennünk, hogy milyen munkakörben tudjuk leginkább elképzelni magunkat.

Milyen tanulmányokat folytatsz, amihez a BB jó szakmai tapasztalatot nyújt?

Az Óbudai Egyetemen végeztem műszaki menedzserként, majd a Szent István Egyetemen folytattam a tanulmányaimat Vezetés és szervezés mesterszakon. A mesterképzés utolsó évében vettek fel a BB-hez, mint demand menedzser gyakornok. Eleinte riportokat készítettem, ismerkedtem a különböző rendszerekkel, illetve a vállalati kultúrával. Később már összetettebb feladatokat is kaptam, kisebb projekteket dolgozhattam ki önállóan.

Miért döntöttél úgy, hogy ide adod be a jelentkezésedet?

Korábban már dolgoztam gyakornokként bankszektorban, valamint egy multinacionális gyártó cég kontrolling osztályán is. Első gyakornoki munkám alkalmával megtetszett a banki környezet, emellett szerettem volna elmélyíteni a menedzsment tudásomat, ehhez pedig remekül illett a BB által meghirdetett pozíció. De az is közrejátszott a döntésemben, hogy a BB nyerte el a legjobb gyakornoki munkahely díját.

Hogyan kezdődött nálunk a karriered, milyennek élted meg a felvételi folyamatot?

A jelentkezést követően viszonylag gyorsan behívtak interjúzni, néhány nappal ezt követően pedig visszajeleztek, hogy felvennének, majd két hét múlva már kezdtem is. A betanulásomat a korábbi demand menedzser gyakornok támogatta nagyjából másfél hétig. Szakmai fejlődésemben sokat segítettek a közvetlen munkatársaim, valamint a BB gyakornoki programja által nyújtott képzési lehetőségek is.

Úgy érzed, hallgattak az észrevételeidre, elfogadták a javaslataidat?

Abszolút. Nagy szerencsém volt a főnökömmel, aki maximálisan támogatta a személyes fejlődésem, és minden észrevételemre úgy tekintett, mint egy új nézőpontra, ami mindig hasznos egy-egy feladat megoldásakor. Az interjún említettem, hogy szeretnék menedzselni egy kisebb projektet, de ekkor még nem gondoltam, hogy nem egy, hanem 8-10 projekt önálló kidolgozására is lesz lehetőségem a gyakornoki időm alatt. Úgy gondolom, hogy a mi generációnkat ideig-óráig lehet motiválni pénzzel, de a felelősség az, ami valóban megmozgat minket.

Úgy tűnik, hogy sokat dolgoztál nálunk. Hogyan tudtad emellett hatékonyan folytatni a tanulmányaidat?

Hatalmas segítség volt, hogy rugalmas munkaidőben dolgozhattam, és az is, hogy közel volt a bank központja az egyetemhez. Meg tudtam oldani azt is, hogy fél napig az egyetemen, fél napig pedig a munkahelyemen vagyok. A főnököm is nagyon megértő volt, akár iskolai, akár családi elfoglaltságom volt.

Miért döntöttél úgy, hogy itt szeretnél maradni nálunk?

Nagyon jól éreztem magam itt gyakornokként, megkedveltem a munkatársaimat és a vállalati kultúrát is. A gyakornoki pozíciómból adódóan egyre jobban átláttam az informatikai terület munkáját, és úgy gondoltam, hogy ezen a területen van lehetőségem főállásban is tovább fejlődni.

Hogyan váltál végül főállású BB-s dolgozóvá?

2016 decemberében megkerestem a HR menedzseremet, hogy szeretnék 2017 szeptemberétől főállásban dolgozni a banknál, és hogy kipróbálnám magam az IT egy másik területén. Az ő segítségével elemeztük a lehetőségeimet, ezt követően augusztusban két pozíció közül is választhattam. Így végül szeptember 1-től főállású rendszerszervező lettem.

Van valamilyen tipped azoknak, akik gyakornokból főállásúak szeretnének lenni?

Közhelyesen fog hangzani, de azt tanácsolnám, hogy legyenek proaktívak. Találják meg, hogy miben tudnák a saját munkájukat hatékonyabbá tenni, és hogyan tudnának kollégáik munkájában is segíteni. Ha pedig úgy érzik, hogy szeretnének itt maradni, legyenek kezdeményezők, beszéljenek a közvetlen felettesükkel, illetve a HR menedzserükkel a lehetőségeikről.

Kedveld a gyakornokoknak és pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: