bb

Csapatban joBB! – Bemutatkozik az ÁllatBBarát csapat

Mikor hozod be újra Lizzyt?

Munkatársi kezdeményezéseink bemutatásának következő részében az ÁllatBBarát csapattal ismerkedhettek meg. A csapat olyan állatszeretőkből áll, akiknek nem csak a saját kiskedvencük fontos: kiemelten foglalkoznak szőrös barátaink védelmével és jólétével is. Menhelyeket újítanak fel, ajándékokat és pénzt gyűjtenek, illetve a felelős állattartást népszerűsítik a bankon belül is kívül is. Az ÁllatBBarátok három oszlopos tagjával, Andival, Zsuzsival és Claudiával beszélgettünk.

Az ÁllatBBarátok csapata több célt is kitűzött magának. Mesélnétek nekünk az indulásról és ezen célok kialakulásáról?

Andi: Kezdetben a Jótékonyság Munkatársi Kezdeményezésen belül merült fel az ötlet, hogy jó lenne valamilyen módon támogatni állatmenhelyeket. Sokaknak volt szimpatikus a felvetés, hogy támogassuk a felelős állattartást és a kedvenceink „munkába járását”. Ebből alakult ki a két alapvető célunk: a jótékonyság és a kutyabarát munkahely. Úgy gondoljuk, hogy a fiatal generációnak is vonzó, ha behozhatják kutyájukat munkába.

Van ezzel kapcsolatban már valamilyen haladás, tapasztalat?

Andi: Igen, több is. Nemrég fejeződött be egy 2 hónapos teszt, melynek során ügyfeleink magukkal vihették kutyáikat 10 bankfiókunkba. Mondhatom, hogy a teszt nagyon nagy sikert aratott, semmilyen negatív tapasztalat nem volt se a dolgozók, se az ügyfelek részéről.

A „Hozd be a kutyádat a munkahelyedre!” pont a másik oldalról közelíti meg a témát, hiszen a dolgozók hozhatják be kedvenceiket az irodába. Ez a kezdeményezés hogyan halad?

Claudia: Ez egy hosszú folyamat, de biztosan állíthatom, hogy jó úton járunk. A tavalyi „Hozd be a kutyádat” nap hihetetlenül jól sikerült, mindenki imádta: a gazdik, a kollégák és a kutyusok is. Természetesen előre egyeztettünk a szinten dolgozó munkatársakkal, hogy senkinek se jelentsen kellemetlenséget. A kutyák egész nap velünk voltak a negyedik emeleten, mindenki kényeztette, simogatta őket. Az egész iroda hangulata szuper volt, mindenkit feldobott, motivált a jelenlétük. Készítettünk tájékoztatót is képekkel, rövid leírással az ebekről, amit előzőleg kihelyeztünk az aulában, hogy mindenki megismerkedhessen az „új kollégákkal”.

Akkor a közvetlen munkatársak részéről mindenképp nagy a lelkesedés. Mi a helyzet a vezetőkkel, hiszen a végső döntés az ügyben náluk lesz?

Andi: A vezetők is nyitottak a kezdeményezésre, fontosnak tartják a kérdést. A tavalyi programon is részt vettek, hatalmas lelkesedéssel vették kézbe a kutyákat.
Az első „Hozd be a kutyádat a munkahelyre” esemény egyébként egy véletlennek volt köszönhető. Somodi Lacival, a bankbiztonság vezetőjével beszéltünk éppen egy programról és csak úgy mellékesen megemlítettük, hogy van ez a dolog, hogy beviszik a kutyáikat az irodába, és hogy ez milyen jó pofa. Mire Laci azt mondta, hogy ez jól hangzik, próbáljuk ki mi is! Szóval igen, mindenképp van támogatás az ő részükről is.

Mi lenne a hosszú távú cél?

Claudia: Egyértelműen az, hogy a kutyák szabadon behozhatóak legyenek munkahelyünkre. Persze ez nem azt jelenti, hogy mi, kutyatartók minden nap a kedvencünkkel jövünk majd dolgozni. Ez egy lehetőség, ami megkönnyítheti mind a gazdik, mind az állataik életét. Például, ha péntek délután vidékre utazom, munka után nem kellene feleslegesen hazamennem kutyáért. Ehhez nagyon jól átgondolt, szigorú engedélyeztetési és szabályzási folyamatra van szükség, de úgy látjuk, hogy mindenképp megéri.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Van olyan projekt, ami még ott lebeg előttetek?

Zsuzsi: A felelős állattartás fontosságát hangoztatjuk minden fórumon. Szeretnénk, ha az emberek csakis jól átgondolt döntésként vállalnák a gazdiságot. Ha például eljárnak a menhelyekre kutyát sétáltatni, az kiváló alkalom lehet arra, hogy szokják a felelősséget, az állat bízzon bennük és számítson rájuk minden helyzetben.

Claudia: Egy kutya olyan, mintha egy gyereked lenne, csak sosem nőne fel, mintha 5 éves maradna tizenöt-húsz évig. Részben ezekre is szeretnénk felhívni a figyelmet néhány kampányfilmmel, érdekes tájékoztató videóval: szakértőkkel, kutyatartókkal, állatorvosokkal átbeszélni a legfontosabb kérdéseket.

A többi munkatársi kezdeményezéssel dolgoztatok már együtt?

Andi: Eredetileg ugyebár a Jótékonyság csapaton belül indultunk, onnan nőtte ki magát a kezdeményezés. A Dolgozó Szülőkkel volt közös programunk: A „Hozd be a gyermekedet a bankba” napon több kollegánk kedvencét is behozta. Volt egy óra, amikor csapatunk tagjai, illetve néhány állattartó kollega kis foglalkozást tartott a gyerekeknek a felelős állattartás jegyében. Megismerhették a kutyusok reakcióit, megtanulták, hogyan viselkedjenek velük: mi a helyes és mi az elkerülendő magatartás a kedvencek gazdijaként.

Milyen nehézségekkel találkoztok mindennapi tevékenységeitek során?

Zsuzsi: A legfőbb az időhiány, hiszen munka mellett önkéntesen dolgozunk. Több kéz többet tud tenni, ezért is nagyon hálásak voltunk, hogy a legutóbbi Törődés Napján* például sokan hozták a családjaikat, míg a felnőttek kerítést festettek, betonoztak és karbantartottak, addig a gyerekek játszottak a kutyákkal.

*Törődés Napja: Az önkéntességnek nagy hagyománya van a banknál: ennek jegyében rendezzük meg a Törődés Napja programsorozatot már több mint két évtizede. Az akciók a gyermek- és ifjúsági, valamint oktatási és egészségügyi intézmények támogatását célozzák, és segítséget nyújtanak a különböző civil kezdeményezések megvalósulásához.

Örömmel várjuk a gyakornokokat is a csapatunkba, mindig jól jön az új lendület. Ötletekkel tele vagyunk, próbáljuk lehető legtöbbet megvalósítani!

Ha szeretnél Te is egy felelős munkahelyen dolgozni,
akkor jelentkezz hozzánk még ma!