j

Gergely Zsolt – gyakornokból főállású

Zsolt gyakornokból főállású kollégánkká vált, nem is egyszer! Folyamatfejlesztésen kezdte gyakornoki karrierjét, majd üzleti elemzésen folytatta munkáját teljes állásban. Most elmeséli nektek, hogy hogyan került ezután ismét gyakornoki pozícióba, majd újra főállásba a BB-nél! 🙂

  • Hogyan kerültél a BB-hez?

Egy itt dolgozó szaktársam ajánlotta a Budapest Bankot, és lelkesített, hogy mindenképpen jelentkezzek. Érdekesen alakult, mert az első telefonos interjú után nem hívtak be a következő körre. Egy hónapon belül másik HR-es kolléga lett, és megpróbáltuk újra, behívtak személyes interjúra, ami nagyon jól sikerült, és így vettek fel.

  • Milyen gyakornoki pozícióban voltál először?

Vállalati folyamatfejlesztésen voltam elemző gyakornok.

  • Hogy ment a beilleszkedés, amikor gyakornokként kezdtél?

A beilleszkedésben sokat segített, hogy amikor megérkeztem,

nagyon nyitottak és segítőkészek voltak a kollégáim és jó hangulatban folyt a munka.

Amikor bekerültem a folyamatfejlesztési csapatba és kezet fogtam a munkatársaimmal mondták, hogy már nagyon vártak. Ez a pozitív kezdet megkönnyítette a beilleszkedésemet.

  • Milyen feladataid voltak?

Kaptam rendszeres havi vagy heti riportokat, amelyeket nekem kellett elkészíteni, és sok olyan feladat volt, amikor automatizálni kellett a riportkészítés folyamatát. Ebből nagyon sokat tanultam. Az Excel tudásom rengeteget fejlődött, és Visual Basic használatát is ebben a pozícióban sajátítottam el.

  • Milyen karrier utat jártál be a Budapest Bankban?

Gyakornoki időm alatt a vezetőm, akit mentoromnak tekintettem, szervezett egy ismerkedős interjút. Nem egy konkrét, nyitott pozícióval kapcsolatban, csak, hogy megismerjenek, hogyha lesz a csapatban üresedés, akkor én is a lehetséges jelöltek közé kerüljek. 8 hónap gyakornokság után jött a lehetőség, és a sikeres interjú után kezdtem teljes állásban dolgozni az üzleti elemzésen, ahol lízinggel kapcsolatos feladatokkal foglalkoztam. Az elején még én is betanítottam a gyakornoki helyemre érkezett két utódomat, miközben engem már betanítottak az új pozíciómba. Teljes állásban kezdtem el dolgozni a BME közgazdasági elemző nappali mesterképzés mellett. Kevés órára tudtam bejárni, és eléggé megterhelő volt, így választanom kellett, hogy munka vagy egyetem. Pár tantárgyam volt már csak hátra, valamint a szakdolgozatom és a záróvizsga. Úgy döntöttem, hogy szüneteltetem a munkát, és csak az egyetemre koncentrálok, hogy be tudjam fejezni időben, így nyártól nem dolgoztam. Ősszel megkeresett a főnököm, hogy mi lenne, ha visszajönnék gyakornoki pozícióba dolgozni a Budapest Lízinghez az egyetem mellett.

  • Miért gyakornoki pozícióban folytattad a munkát?

Megbeszéltük, hogy mindkét fél nyitott arra, hogy ha befejezem a mesterképzést, akkor visszajövök dolgozni. Én úgy terveztem, hogy ha lezáróvizsgázok, akkor kezdek újra a BB-nél, de különböző körülmények miatt hamarabb szükség volt munkaerőre. Így jött újra a gyakornokság, mivel kevesebbet tudtam még vállalni, mert még nem adtam le a szakdolgozatomat, volt két vizsgakurzusom és a záróvizsga is hátra volt még. Úgy beszéltük meg, hogy mivel a hónap első fele a húzósabb, az első 2 hétben dolgozom, a második 2 hétben nem, és januártól újra teljes állású kollégaként erősítem a csapatot.

  • Milyen feladatokat látsz el üzleti elemzőként?

A gyakornoki feladataim lettek kibővítve, már nem csak kapott adatokból állítok elő riportokat és automatizálok, hanem adatbázis kezeléssel és üzemeltetéssel is foglalkozok, sok terület munkájába nyerek betekintést és készítek nekik riportokat vagy szolgáltatok nekik adatokat, komplexebb feladatokkal kerülök szembe, a negyedéves lízingpiaci riportok révén pedig a piac alakulásába is belelátok.

  • Milyen képzéseken vettél részt?

A BB-nél már gyakornokként van lehetőség elmenni képzésekre. Összesen 4 tréningen voltam: Sharepoint, SQL , kezdő és haladó Visual Basic oktatásokon. A munka során rengeteget lehet fejlődni, és a képzések is sokat fejlesztették a szakmai tudásom.

  • Miért szeretsz a BB-nél dolgozni?

Számomra kiemelkedően fontos a rugalmasság. Több mint egy évet dolgoztam úgy, hogy mellette nappali tagozaton voltam és közben dolgoztam, ezért a rugalmas munkabeosztás számomra hatalmas pozitívum volt. A benti légkör nagyon jó, és tetszik a Budapest Bank vállalti kultúrája is.

  • Mit tanácsolsz a Budapest Bankhoz jelentkező gyakornokoknak?

Nem feltétel, hogy mindent tökéletesen tudjon egy jelölt, mert ugye gyakornokot keresünk, de mégis legyen egy jó alapja a gyakornoki munkához. Csillogjon a szeme, lássuk, hogy lelkes, érdekli az a pozíció, amire jelentkezett és képes legyen új dolgokat tanulni, mert értékes tudást és tapasztalatot lehet elsajátítani a munka során. A BB-nél nem abból áll az ember élete, hogy adatot rögzít vagy nyomtat, hanem túlnyomórészt felelősségteljes feladatokat kell elvégezni. Azért jó gyakornoknak lenni és komolyan venni már az első perctől kezdve, mert

amint megnyílik a lehetőség egy teljes állású pozíció megszerzésére, akkor első körben egy jól teljesítő gyakornok kerül be a kalapba, aki már bizonyított eddigi pozíciójában.