j

Gyakornokból főállású? HIDD EL, LEHETSÉGES! – Hanyecz Bernadett

Detti a könyvelésen és az adóosztályon eltöltött gyakornokság után döntött úgy, hogy azzal szeretne foglalkozni főállásban, ami a hobbija is! Így került IT területre fiókhálózati folyamat- és rendszer támogatóként. Ha kíváncsiak vagytok hogyan jutott el idáig, olvassatok tovább!

  • Hogyan kerültél a Budapest Bankhoz?

A Budapesti Gazdasági Egyetemen tanultam gazdálkodás és menedzsment szakon, közben könyvelő gyakornokként dolgoztam. Aztán váltani szerettem volna, és az adózás felé venni az irányt. A Budapest Bank azóta szimpatikus volt, amióta elkezdtem egyetemre járni, és a bankszféra is közel állt hozzám, mert a szüleim bankban dolgoztak. Amikor megláttam, hogy adózási területre keresnek gyakornokot a BB-hez, rögtön jelentkeztem!

  • Milyen volt gyakornoknak lenni a BB-nél?

Könnyen ment a beilleszkedés, mert első nap rögtön a Buddy-m fogadott! Rengeteg dolgot mesélt, bemutatott gyakornokoknak, és segített eligazodni az első napokban. A gyakornoki programokon is aktívan részt vettem: Bankrátorokon, készségfejlesztő tréningeken és gyakornoki ebédeken. Sok gyakornokkal ismerkedtem meg így, és szakmai fejlődésem szempontjából is hasznosak voltak ezek az események.

  • A könyvelésen és az adóosztályon eltöltött gyakornokság után hogyan kerültél IT területre főállásban?

Az államvizsgám után elkezdett foglalkoztatni a kérdés, hogy mihez kezdek, ha megszűnik a hallgatói jogviszonyom, és nem lehetek tovább gyakornok. Ekkor érkezett egy pályakezdő IT álláshirdetés a szakmai gyakornokok levelezőlistájára. Nagyon megtetszett a fiókhálózati folyamat- és rendszertámogató pozíció, mert szabadidőmben szívesen foglalkozok IT-val. Úgy gondoltam, hogy IT munkatapasztalat nélkül is jelentkezem, hiszen semmit nem veszíthetek! A sikeres interjú után fel is vettek, így lettem UFO támogató.

  • UFO támogató? Mit jelent ez pontosan?

Az UFO egy bankfióki alkalmazás, amelyben a fióki folyamatok működnek, és ezt teszteljük felhasználói szemszögből. Agilis módszertannal dolgozunk, 2 hetes ciklusokban, azaz sprintekben. Meghatározzuk, hogy melyik feladatnak kell elkészülnie, és ezt átbeszéljük a fejlesztőkkel. Mi üzleti oldalról látjuk, ahogy a felhasználók vagy a tanácsadók használni fogják az UFO-t, a fejlesztők pedig informatikai szemlélettel nézik az alkalmazást. Akkor lesz sikeres a sprint, ha az elkészült fejlesztés igazodik a felhasználók igényeihez.

  • Szerinted mi kell ahhoz, hogy gyakornokból főállásúvá léphessen elő valaki?

A legfontosabb a munkához való hozzáállás. Még ha hibázol is, vagy nem tudod, hogyan oldj meg egy feladatot, akkor is látszon rajtad hogy tanulni akarsz, és a munkád során folyamatosan fejlődsz.