j

Hajnal Dávid – gyakornokból főállású

Dávid eredményesen zárta a márciust: megszerezte gazdaságinformatikus diplomáját, és a sikeres kiválasztási folyamat után gyakornokból főállású rendszerszervezővé vált a Budapest Banknál, ráadásul abban a csapatban, ahol gyakornoki idejét is töltötte! Olvassatok tovább, ha kíváncsiak vagytok Dávid karriertörténetére!

  • Hogyan kerültél a Budapest Bankhoz?

A Corvinus harmadéves gazdaságinformatikus hallgatójaként úgy éreztem, hogy a megszerzett ismereteket ideje lenne a gyakorlatban is elmélyíteni, és az sem volt utolsó szempont, hogy a tapasztalatszerzés mellett a szakmai gyakorlatomat is teljesítsem. A BB rendszeresen részt vett a Corvinus és a HVG Karrier Expo-ján, így volt szerencsém találkozni az éppen aktuális nyitott pozíciókkal, továbbá a szaktársaimnak is pozitív véleménye volt a bankról, így éltem a lehetőséggel és jelentkeztem. Tavaly májusban kezdtem IT rendszerszervező gyakornokként dolgozni. Nagyon tetszett a nagyvállalati környezet, pozitívan fogadtak a kollégáim, akik rendkívül segítőkészek voltak, így hamar beilleszkedtem. Már a kezdetektől felelősségteljes feladatokat kaptam, így rengeteget tanulhattam.

  • Milyen volt a gyakornoki élet a BB-nél? Milyen programokon vettél részt?

A Gyakornoki Összefogás Program szinte összes eseményén részt vettem, a szakmai programok mellett a csapatépítő eseményeken is. A Buddy program mindkét oldalán álltam: először az én beilleszkedésem segítették, néhány héttel ezelőtt pedig én lehettem a Buddy-ja egy új gyakornoknak.

  • Mikor döntötted el, hogy a BB-nél szeretnél maradni hosszabb távon?

Néhány hónap után éreztem úgy, hogy mind a vállalati kultúra, mind a terület és a pozíció is közel áll hozzám, képzésemmel összeegyeztethető, továbbá sok fejlődési és karrierépítési lehetőséget láttam a bankban. Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy rendkívül jó a légkör, garantált a jókedv.

  • Hogyan váltál gyakornokból főállásúvá?

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy volt lehetőségem megpályázni a csoportunkban egy rendszerszervező pozíciót,

így márciusban már nem csak a diplomámat, hanem egy főállású munkát is a markomban tudhattam.


  • Milyen volt a kiválasztási folyamat?

Rugalmas volt, mivel korábban is ebben a csapatban dolgoztam és közel 9 hónapon keresztül követhette végig vezetőm a munkámat, így szakmai körre nem volt szükség. Két körös volt a kiválasztási folyamat: az első egy HR-es interjú volt, a második körben pedig a kompetenciaközpontunk vezetőjével beszélgettünk a motivációimról és a karrierterveimről. 

  • Milyen feladataid vannak a főállású pozícióban?

Mivel gyakornokként is IT rendszerszervező pozícióban dolgoztam, így főállásban is hasonló feladataim vannak. A projekt egyes fázisaitól függ, hogy éppen mivel foglalkozom.

Magas szinten az mondható el, hogy az üzleti igények felmérését követően kezdődik a tervezési feladat, rendszerkövetelmények specifikálása, fejlesztés megrendelése, majd a fejlesztés átvétele és tesztelése, illetve támogatása a további életciklusában.

Már gyakornokként elkezdtem a tesztelések automatizálásával is foglalkozni, hogy hatékonyabban végezhessük a leszállítást. Párhuzamosan dolgoztam adattisztítási feladatokon, ahol az üzlettel kapcsolatot tartva közösen alakítottuk ki az adattisztítási szabályokat, elemeztük a hibalistákat és definiáltuk a javítási módokat.

  • Milyen képzéseken vettél részt?

Eddig jellemzően soft skill tréningeken vettem részt, legutóbb egy önismeret és karrier tréningen voltam. A következő esemény a naptáramban egy facilitás készségfejlesztő program. Természetesen van lehetőségünk akár mélyebb szakmai ismeretek elsajátítására is SQL tréningek keretében, amivel szintén szeretnék élni a közeljövőben. A BB rendszeresen indít vezetőképző programokat, így aki érez magában vezetői ambíciót, az nyugodtan kibontakozhat.

  • Szerinted mi kell ahhoz, hogy gyakornokból főállásúvá válhasson valaki?

Én azt tanácsolnám mindenkinek, hogy dolgozzon keményen, kitartóan, és ami fontos, hogy alázattal végezze a feladatait. Bizonyítsd be, hogy lehet rád számítani, szeretnél sokat tanulni és alkalmas vagy főállásúvá válni.