e

Így tarts lépést a száguldó idővel vizsgaidőszak közben

Tudj le minél több vizsgát karácsony előtt!

Először is, kezdjük néhány alapelvvel: légy kemény és ellentmondást nem tűrő önmagadhoz, amikor a vizsga előtti napok beosztását tervezed. Ne tologasd ide-oda az időpontokat és igyekezz a legtöbbet kihozni magadból karácsonyig. Senki sem szereti az ünnepi időszakot tanulással tölteni, a családi kajálások után pedig különösen motiválatlan az ember.

Kelj és feküdj időben!

Ne engedd, hogy kicsússzon az idő a kezeid közül. Minden nap kelj korán, és gondoskodj arról, hogy az esti programok időben véget érjenek, hiszen most a tanulás a legfontosabb. Ha gondjaid vannak a felkeléssel, akkor próbáld ki a „leggonoszabb ébresztős applikációk” közé sorolt Alarmy appot, ami nem hagy addig békén, amíg le nem fotózod az előtte beállított helyet/tárgyat a lakásban, így garantáltan kikelsz az ágyból! Ingyenesen letölthető iOS-re és Androidra is.

Határidőnapló vagy tanulós appok

Vegyél egy határidőnaplót és abban tartsd számon a vizsgák időpontját, a felkészülésre szánt időintervallumot és az azokhoz szükséges teendőket, mert az írott információ nagyobb önfegyelemre buzdít. Ha mindenképp a telefonodat használnád, akkor az Evernote az egyik legjobb alkalmazás a dolgaid rendben tartására. Ezen belül külön címekkel láthatod el a jegyzeteidet, amelyekhez fényképeket és videókat is csatolhatsz.

Flashcards+ – a top tanulókártyás alkalmazás

A Harvard egyetem fejlesztése alapján készült alkalmazás méltán örvend nagy népszerűségnek, hiszen tízmilliónál is több tanulókártya található benne. Ezen kívül saját kártyákat is létre tudsz hozni a segítségével, ezekhez képeket csatolhatsz, és a barátaiddal is megoszthatod őket! A Course Hero oldalán pedig akár excelből importálva is készíthetsz kártyákat.

Pomodoro-módszer, az időmenedzsment királynője

A Pomodoro módszer olyan időgazdálkodási technika, amely megtanít a mikroszünetek bevezetésére. A metódust a 80-as években Francesco Cirillio fejlesztette ki az effektív munka és a szünetek könnyebb elkülönítése érdekében. (Cirillio egy paradicsomra emlékeztető időzítős órát használt, innen kapta a módszer a nevét az olasz paradicsom, vagyis pomodoro szó után.)

A technika alapja, hogy tetszőlegesen állítsunk be időzítőt egy adott feladat megoldásához, és közben csak arra az egy dologra koncentráljunk. Ha végeztünk az adott feladategységgel, ismét állítsunk be időzítőt, ám ezúttal tartsunk szünetet. Ez a stratégia a tanulás során is remekül alkalmazható, különösen hasznos lehet egy hosszú nap során, hiszen a „széttöredezettség” miatt mindig csak az adott például 50 perces intervallumot töltjük tanulással, majd rövid szünet után feltöltődve vághatunk neki az újabb tanulásblokknak. Így könnyebb koncentrálni és nagy tananyagokkal haladni, valamint pihenni is.

Igyál, egyél és aludj eleget!

A kevés alvás, evés és folyadékpótlás drasztikusan csökkenti a reakcióidődet, koncentrálóképességedet és a motivációdat, vagyis ezek hiányában nem fogsz tudni kellő hatékonysággal agyi munkát végezni.

Pihenj rá a vizsgákra, és ne az utolsó napon akard megváltani a világot!

Ha csak nem muszáj, az utolsó napot már ne tanulással töltsd. Vizsgák után jutalmazd meg magad, nézz meg egy filmet a moziban, menj el egy jó koncertre vagy lepd meg magad valamivel, amit már régóta szeretnél. Mert megérdemled!

 

Kedveld a gyakornokoknak és pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: