j

Karsai Nóra – Gyakornokból főállású

Nóri pénzügy és számvitel szakos hallgatóként a szakmai gyakorlati idejére érkezett a Budapest Bank felügyeleti reporting csapatában. Akkor még nem is gondolta, hogy a BB közösségi légkörének és a támogató közegének köszönhetően tanulmányai befejeztével -már főállásúként- is szeretne a banknál maradni.

Hogyan kezdődött a karriered a Budapest Banknál?

Már a kezdetektől fogva nagyon jó véleményem volt a Budapest Bankról, hiszen az iskolánk jó kapcsolatot ápolt a vállalattal, illetve egyszer mozijegyet is nyertem a bank egyik nyereményjátékán. Ezek a pozitív tapasztalatok is megerősítettek abban, hogy a Budapest Bank egy jó választás lehet, ha gyakornoki helyet keresek pénzügy és számvitel szakos hallgatóként. Szakmai gyakorlati hely választásnál jelentkeztem a Budapest Bank egyik álláshirdetésre, amelyre fel is vettek.

Milyen pozícióban kezdtél el dolgozni gyakornokként, és mik voltak a feladataid?

Budapest Bankos pályafutásomat a kötelező jelentéseken felügyeleti reporting csoportban kezdtem gyakornokként, illetve jelenleg is itt dolgozom teljes állásban. Számvitel, illetve kontrolling területhez kapcsolódó feladatokat kaptam. Napi, havi, negyedéves, illetve éves jelentéseket kellett készítenem az MNB részére, de főként a napi feladatokra vettek fel.

Hogyan vettek át gyakornokból főállásúvá?

Áprilisban kezdtem el gyakornokként dolgozni, kezdetben hat órában, júniustól pedig heti 40 órát is tudtam vállalni. Pár hónappal később megüresedett egy pozíció a területemen, és szerencsére rám gondoltak a betöltésekor, így az államvizsgám után már kezdhettem is főállású munkavállalóként. A folyamat nagyon gördülékenyen zajlott, nem volt semmiféle különleges felvételi eljárás, ami nagyon jó, mert tudom, hogy nehéz bekerülni a bankszektorba.

Mennyire volt nehéz összeegyeztetni a tanulmányaidat és a munkát?

Nem volt könnyű, hiszen ebben az időben írtam a szakdolgozatomat is, főleg hétvégén. Kaptam szabadnapokat, de pont ebben az időszakban kezdtem átvenni a főállású feladataimat, illetve ősszel volt MNB audit is, így nem igazán tudtam szabadnapot kivenni. Szerencsére a vezetőim nagyon kedvesek voltak, és megértették, hogy a tanulmányaimra is koncentrálnom kell, így audit után több napra is kimenőt kaptam.

Tervezel mesterképzésre menni?

Mesterképzésre nem, viszont IFRS továbbképzésre szeretnék menni, mert a jelenlegi munkámhoz szükséges.

Mennyiben bővült ki a feladatköröd azáltal, hogy főállású lettél?

Tartottam meg a napi feladataim közül is, illetve az elődömtől átvettem a munkáját, most pedig érkezett egy új gyakornok a helyemre és az ő betanítása is az én feladatom.

Amikor idejöttél, már tudtad, hogy főállásban is szeretnél itt maradni, vagy ez meglepetésként ért?

Amikor a felvételi eljárás zajlott, már akkor is jeleztem, hogy nagyon szívesen maradnék itt főállású pozícióban is, és ha ők is meg vannak velem elégedve, akkor örülnék egy állásajánlatnak.

Milyen képzéseken vettél részt eddig akár gyakornokként, akár főállásúként?

A bankon belül az IFRS lesz az első képzés, amire el tudok jutni. Egyébként a bank finanszírozza részben a tanulmányaimat, úgyhogy szerencsére pénzügyileg is hozzájárul a tréning elvégzéséhez.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy gyakornokból főállásúvá váljon valaki?

Nagyon fontos, hogy megbízható legyen és igényes a munkájára, legyen meg benne a kellő kitartás, illetve hogy megfelelő tanulmányi háttérrel érkezzen. Ezen kívül azt vettem észre, hogy

a Budapest Bank dolgozói nagyon közvetlenek és kedvesek a mindennapokban,

így nem árt, ha ennek megfelelő személyiséggel rendelkezik a jelentkező.

Ha kéne mondanod 3 dolgot, hogy miért szeretsz itt dolgozni, mi lenne az?

Az első helyen egyértelműen azok az emberek állnak, akikkel együtt dolgozom. Rendszeresen hozunk be egymásnak süteményeket, ünnepeljük a névnapokat, és nagyon pozitív kisugárzása van mindenkinek. Emellett persze a

nagyvállalati környezet és a kiszámíthatóbb jövő

is hatalmas pozitívumot jelent számomra.

Mi volt eddig a legnagyobb kihívás, amivel szembe kellett nézned?

Az az időszak, amikor átvettem a tőketervezést, és először kellett csinálnom az ezzel kapcsolatos feladataimat. Elég rövid idő állt rendelkezésemre a betanulásra, így sokat kellett túlóráznom. Viszont ilyenkor is számíthattam a kollégáim segítőkészségére és kedvességére, így megkönnyítették számomra ezt az időszakot.

Kedveld a pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: