j

Kontra Barbara – gyakornokból főállású

Barbi folyamatosan keresi az új kihívásokat: sales-es és termékmenedzsment gyakornokság után úgy gondolta szeretne megismerni egy újabb területet, így került az IT-ra, ahol jelenleg főállású tesztelőként dolgozik. Most elmeséli nektek milyen utat járt be gyakornokként a főállású pozíció megszerzéséig! 🙂

  • Miért a BB gyakornoki programját választottad?

A Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodás és menedzsment szakára jártam, és szerettem volna tapasztalatot szerezni az egyetem mellett. Elkezdtem utánajárni, hogy milyen lehetőségeim vannak pénzügyi területen gyakornoki munkára, és a BB volt a legszimpatikusabb! Egy olyan munkahely megtalálása volt számomra a cél, ahol látom, hogy fejlődhetek, van lehetőségem az előre lépésre, és legfőképp szeretek bejárni dolgozni. Már az első interjúmon is tapasztalhattam, hogy mind a vállalati kultúra, mind a fejlődési lehetőség motiváló lesz számomra.

  • Milyen feladataid voltak gyakornokként?

Két gyakornoki pozícióm is volt, az első lakossági üzletágon harmadik feles értékesítésen, ahol mindennapi feladataim közé tartozott a sales támogatása, fiókhálózattal való kapcsolattartás, partneri oktatások előkészítése, riportok frissítése.

Második pozícióm biztosítás termékmenedzsmenten volt, ahol operatív folyamatfejlesztés, versenytárselemzés, piackutatás, panaszkezelés voltak a főbb feladataim. Természetesen ezeken túl is felmerültek új feladatok, én pedig igyekeztem kollégáimnak aktívan segíteni.

  • Milyen volt a gyakornoki élet a BB-nél?

Gyakornokként nagyon jól éreztem magam, széles rálátást kaptam több terület működésére és szakmailag is fejlődni tudtam. Amit kiemelnék, az a BUDDY program, amely az új belépők beilleszkedését segíti. Nem sokkal később belőlem is Buddy lett, így három gyakornok beilleszkedését is segíthettem. Több gyakornokkal is baráti kapcsolatom van.


  • Hogyan váltál gyakornokból főállásúvá?

Gyakornokként sok embert megismerhettem, nagyon megszerettem ezt a légkört, így az volt az elsődleges célom, hogy a BB-nél tudjak elhelyezkedni főállásban. Januárban elkezdtem a bank aktuális állásait böngészni, akkor találtam rá a jelenlegi tesztelő pozíciómra. Megpályáztam, és sikeres felvételt nyertem. A kiválasztáshoz egykörös interjún vettem részt, ahol a jelenlegi vezetőm és a helyettese interjúztattak. Bemutatkozás után szakmai kérdéseket tettek fel és logikai feladatot kellett megoldanom. Fő motivációm az volt, hogy egy teljesen új területet ismerhessek meg és legyen kihívás a munkámban. Így a jelenlegi pozícióban mind az IT, mind a vállalati kockázatkezelés hátterét is megismerhetem.

  • Milyen feladataid vannak a jelenlegi pozíciódban?

IT-n erősítem a tesztelő csapatot, a vállalati kockázatkezelési rendszer tesztelője vagyok. Ez azt jelenti, hogy egy projekt keretében egy rendszer tesztelésével foglalkozom. Jelenleg a betanulás szakaszában vagyok, ahol az alapokkal kell megismerkednem: mi maga a tesztelés és mi a folyamata, módszertana és ezek után következik a rendszerismeret. Érdekes számomra, mivel eddig lakossági területen dolgoztam, most láthatom a vállalati oldalt is, a hitelezés folyamatát különböző szerepkörökben. Bonyolult és komplex folyamatok, nagyon sokat kell még tanulnom, hogy elsajátíthassam.

  • Szerinted mi kell ahhoz, hogy gyakornokból főállásúvá válhasson valaki?

Valamit le kell tenni az asztalra. Fontos a lelkesedés, hogy elkötelezett legyél, érdekeljen, amit csinálsz és minél több embert megismerj a gyakorlati időd során. Szakdolgozatom témája a Budapest Bank Alfa Programja volt, így lehetőségem volt több vezető megismerésére is. Egyértelmű volt, hogy a gyakornoki programok hatékonyak, könnyebb a gyakornoki program után főállású munkakörbe kerülni.