t

Külföldi szakmai gyakorlatok, amelyek a CV-ben is jól mutatnak

A nemzetközi mobilitás mind emberileg, mind szakmailag csak előnyödre válhat. Ennek értelmében valójában minden releváns külföldi gyakorlat jól mutat a CV-ben. Ha egyetemi tanulmányaid előtt, alatt vagy közben kacérkodsz a külföldi gyakorlat gondolatával, akkor most meg fogsz győződni arról, hogy ez valóban jó ötlet. Vigyázz, kész, rajt, adj zöld utat a külföldön töltött tapasztalatszerzésnek!

6 ok, amiért a munkáltatók előnyben részesítik a nemzetközi gyakorlattal rendelkezőket

A munkáltatók szeretik a külföldi tapasztalattal rendelkező jelentkezőket, és ezt a tézist a HR portál kutatása is alátámasztotta. A portál szerint a külföldi gyakorlatszerzés egyértelműen megkönnyítette a munkakeresést a megkérdezett – külföldi tapasztalattal rendelkező – diákok körében. Emellett a gyakornokok utánkövetésekor az is kiderült, hogy a munkáltatók a nyelvtudás mellett olyan interkulturális készségeket is értékelnek a leendő alkalmazottaiknál, amelyek segítségével könnyebben veszik az akadályokat.

Milyen tulajdonságok miatt lesz ütős a CV-d egy külföldi gyakornoki program után?

  • Fejlődik a kultúrák iránti nyitottságod és érzékenységed,
  • könnyebben alkalmazkodsz majd a váratlan helyzetekhez,
  • releváns környezetben szerzel tapasztalatokat, ezáltal bővül a szaknyelvi tudásod is,
  • olyan készségeket szívsz magadba a gyakorlat során, amely más, későbbi állásoknál is hasznodra válhat,
  • új tanulási formákat ismersz meg, és új szempontú tanulási és munkaszemléletet alakíthatsz ki.

Hol keress?

Egyik legismertebb program az Erasmus, amelyről csak kevesen tudják, hogy gyakornoki program szegmense is van. Az Erasmus + nevű program abban segít a diákoknak, hogy tanulmányaikkal rokon tevékenységet végző cégnél/szervezetnél végezzenek szakmai gyakorlatot, vagy szerezzenek munkatapasztalatot. Mind a felsőoktatási, mind a szakképzésben részt vevő diákok számára kiváló lehetőség a program, a szakmai gyakorlat időtartama mindkét esetben 2 hét-12 hónap közti intervallumig terjedhet.

Az, hogy milyen gyakorlatokat részesítenek előnyben a munkáltatók, az adott cég profiljától is függ, környezetgazdálkodási területen tanulóknak például jó szolgálatot tehetnek az Ecojobs oldalán publikált környezetvédelmi gyakorlatok.

A Globertis programmal például Amerikában gyakornokoskodhatsz, leginkább a vendéglátás és az idegenforgalom területén, négy vagy ötcsillagos hotelekben, amely kiváló belépő lehet a hazai turizmus és vendéglátás munkaerőpiacára.

A Campus Mundi ösztöndíjprogram szintén remek lehetőség arra, hogy új gyakorlati kompetenciákat sajátíts el idegen országban. A program célja, hogy az egyetemi/főiskolai hallgatók olyan készségekre tegyenek szert külföldi intézménynél teljesített szakmai gyakorlatuk alatt, amelyek egyrészt szorosan kötődnek tanulmányaikhoz, másrészt elhelyezkedéskor a hazai munkaerőpiacon is előnyt biztosítanak nekik.

Ha kedvet kaptál ahhoz, hogy próbára tedd magad külföldön és úgy érzed, elég bátor vagy ahhoz, hogy belevágj egy önismereti és önfejlesztési kalandba, akkor az Intern Abroad oldalon is tájékozódhatsz. Szóval hajrá, nemzetközi kapcsolatokra fel és a végeredmény magáért beszél majd.

Kedveld a pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: