j

Mikó Máté – Gyakornokból főállású

Máté a győri fiókban kezdte a pályafutását vállalatfinanszírozási gyakornokként, majd a BB-s légkörnek hála úgy döntött, hogy velünk szeretne maradni hosszú távon is! Erről, és a vállalati bankár programról is mesél nektek az alábbi interjúban.

Hogyan kezdődött a gyakornoki pályafutásod?

2015 végén kezdtem el először gyakornoki helyet keresni, és mivel győri vagyok, az Audit választottam. Később rájöttem, hogy a pénzügyi terület jobban illeszkedne az egyetemi gazdasági tanulmányaimhoz, így esett a választásom a bankszektorra. Megpályáztam a győri Vállalati üzletközpontban egy vállalatfinanszírozási gyakornoki helyet, ahova fel is vettek 2016 szeptemberében.

Miért pont a BB-t választottad?

A bankszektorban szerettem volna elhelyezkedni, és nem mellesleg anyukám is a győri fiókban dolgozik. Ő mesélt arról, milyen jó lehetőségeket nyújt a Budapest Bank a gyakornokoknak, így aztán ez lett a befutó.

Az is fontos volt, hogy olyan helyen szerettem volna dolgozni, ahol az elmélet mellett gyakorlati tudást is tudok szerezni. A Facebookon találtam a hirdetést, amire végül jelentkeztem is. Még aznap felhívtak, hogy személyes interjút egyeztessünk.

Mire emlékszel az interjúból, milyen élmény volt?

Teljesen kötetlen beszélgetés volt, ahol meg szerettek volna ismerni, megtudni, milyen területen tanulok, hol szeretnék elhelyezkedni, hogyan látom a jövőmet. A leendő mentorom és vezetőm beszélgettek velem, nagyon közvetlenek voltak.

Milyen volt gyakornokként a banknál, milyen feladataid voltak?

Napi szinten segítettem az ügyfélkapcsolati menedzserek és a mid-officerek munkáját, lekérdezéseket és egyéb adminisztratív jellegű dolgokat csináltam. Emellett elhívtak tárgyalásokra, találkozhattam cégvezetőkkel, teljesen új embereket ismerhettem meg: felsővezetőket, akik arra inspiráltak, hogy később főállásra pályázzak a bankon belül.

Tanultál a munka alatt?

Az egyetem második szemeszterétől folyamatosan dolgozom, de mindig olyan munkahelyet választottam, ahol rugalmasan kezelték az időbeosztásomat. Bármikor el tudtam menni egyetemre, intézni tudtam a személyes ügyeimet. A BB-re ez kifejezetten jellemző: ha szükség volt rá elengedtek, a sulival kapcsolatban is folyamatosan is érdeklődtek, hogyan teljesítek, miben tudnak segíteni.

Mikor ötlött fel benned, hogy itt szeretnél maradni?

Már az első napon, tényleg! Mindenki pozitívan állt hozzám, és elképesztően rugalmasan kezeltek, tudtam, hogy erre van szükségem. Pesten ugyanez a légkör fogadott, más emberekkel, de a mentalitás ugyanaz, mint Győrben.

Mi a mostani pozíciód?

A vállalati bankár programban veszek részt 2017 szeptembere óta, amelybe a vezetőim ajánlása és a Györben végzett munkám alapján kerültem be. Ehhez fel kellett költöznöm Budapestre.

Egy éves a program, és négy rotációból áll: az első a vállalati telesales, majd üzleti elemzés, lízing és utána kihelyeznek egy vállalati üzletközpontba, ahol aztán beletanulunk az ügyfélkapcsolati menedzser pozícióba. Folyamatosan vannak vizsgák, majd az év végén egy fő vizsga, és utána már dolgozhatok menedzserként.

A munka mellett a diplomamunkámat készítem, és a januári államvizsgára tanulok. Órákra már nem kell bejárnom, csak konzultálni járok. Ezt a jelenlegi vezetőm is rugalmasan kezeli, bármikor elmehetek, persze már a szabadságom terhére.

Mennyi pluszt ad az utánpótlásprogram az egyetemen megszerzett tudásodhoz?

Ez a képzés bankspecifikus, így teljesen más készségeket fejleszt. Az egyetemen láttunk főkönyvet, mérleget, és eredmény kimutatást, itt viszont megtanuljuk, hogyan kell banki szempontból elemezni, mik a fontos pontjai, miért jó vagy nem jó egy főkönyv, vagyis más irányból világítják meg, mint iskolai keretek között.

Mit gondolsz, van valami olyan plusz skill, ami a főállásúvá váláshoz elengedhetetlen?

Különleges dolgokat nem tettem, dolgoztam és rugalmasan álltam a munkámhoz, mindig megcsináltam a feladatomat. A vezetőim ezt mindig viszonozták, bármiben tudtak, segítettek, és a jó együttműködés meghozta a gyümölcsét.

Kedveld a gyakornokoknak és pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: