t

Önkénteskedni menő!

Ha nem értesz egyet a címben foglalt állítással, olvasd végig a cikket és ismerd meg azokat a lehetőségeket, amelyek nem csupán az egyéni fejlődésedet segítik, de mások számára nagy segítséget jelenthetnek.

Mi a vállalati önkéntesség, és miért kap manapság kiemelt figyelmet?

A vállalatok életében a társadalmi felelősségvállalás egyre hangsúlyosabban jelenik meg, mert egyre többen felismerik, hogy az önkéntesség, számos pozitív hozadéka mellett egyéni és munkahelyi problémákra is megoldást kínál.

A vállalati önkéntes programok témáját általában a vállalat által végzett munka is meghatározza, de a cél mindig kettős: a kedvezményezetteknek segíteni, és a dolgozókat új élményekhez juttatni.

A karitatív tevékenység nem csak az előbb említett területeket fedi le, hanem az alábbi esetekben is megoldás lehet:

  • burnout jelenség kivédése – hiszen az új környezetben és a közös munka során a dolgozók új erőre kapnak,
  • proaktivitás ösztönzése – mert a kevésbé motivált dolgozók is tevékenyebbé válnak egy önkéntes program keretein belül,
  • a jól végzett munka öröme – mivel a teljesített programok általában a hasznosságérzetet is növelik.

3+1 érv az önkéntesség mellett

Társadalmi haszon, személyes eredmény

Gondolj arra, hogy az önkéntességet számos egyetemen és főiskolán plusz pontokkal jutalmazzák, sőt vannak olyan állások is, amelyek betöltéséhez kifejezetten elvárják a munkakör szempontjából releváns önkéntes programban való részvételt. Az önkéntes program során munkáddal példát mutatsz másoknak, és bebizonyítod jövendő munkavállalódnak, hogy felelősen gondolkodsz és képes vagy jó ügyek iránt elköteleződni.

Felelősségvállalás mesterfokon

Önkéntes tevékenység végzése közben nem csak perspektívád szélesedik és toleranciaküszöböd nő, hanem megtanulod, mi is az a csapatmunka, megismered a saját erősségeidet és azt is, hogy milyen úton juthatsz el egy adott célig.

Kapcsolatépítés és önismeret

Önismereti és kapcsolati szempontból is előnyödre válik egy-egy rövidebb ideig gyakorolt önkéntes munkafeladat, főleg ha nem érzed kényszernek a bejárást. Ha olyan helyen vagy, amely iránt egyébként is érdeklődsz, akkor a kapcsolatépítés és az új emberek megismerése hosszú távon is hasznodra válik.

Minőségi szabadidőtöltés

Először is fontos, hogy mindenképp olyan helyet vagy feladatot válassz, amelyet tényleg szívügyednek érzel.  Így szabadidődet olyan helyen töltheted, ahol jól szórakozol, és amiből később profitálni is fogsz. Ahhoz, hogy igazán kihasználd a lehetőségeket, bátran önkénteskedj külföldi vagy vidéki programok keretében is.

Változatos önkéntes programok a BB-nél

Ha igazán élő és pezsgő önkéntes programoknak szeretnél részese lenni, akkor a BB-ben a helyed. A Törődés napja elnevezésű önkéntes rendezvénysorozatunk keretében országszerte azon dolgozunk, hogy gyermek és ifjúsági, valamint oktatási intézményeket szépítsünk meg. Idén tavasszal 19 esemény keretében összesen 200 munkatársunk vett részt ezeken a megmozdulásokon, és az évnek még nincs vége!

Rendszeresen tartunk adománygyűjtő akciókat is, például minden évben karácsony előtt jótékonysági süteményvásárt szervezünk a budapesti és békéscsabai központunkban is, a befolyt összeget pedig gyermekekkel foglalkozó civil szervezetek javára fordítjuk.

Emellett munkatársaink rendszeresen részt vesznek önkéntesként különböző pénzügyi tudatosságot célzó kezdeményezésekben: gyakran kapnak megkereséseket oktatási és nonprofit szervezetektől, illetve teremtenek proaktívan lehetőséget arra, hogy pénzügyi ismeretterjesztő előadásokat tartsanak különböző helyi oktatási intézményekben.

Tippek és helyek, ahonnan elkezdheted:

  • Környezettudatos vagy? Jelentkezz valamelyik környezetvédő egyesülethez, legyél környezetvédelmi nagykövet!
  • Állatbarát vagy? Járj el állatmenhelyekre, ahol segíthetsz a gondozóknak a kis kedvencek körüli munkákban!
  • Buzog benned a karitatív hajlam? Ossz ételt vagy gyűjts játékokat a rászorulóknak, de ne csak az ünnepek alatt, hanem átlagos hétköznapokon is!

  Néhány hasznos link, ha nem tudnád, hogyan is kezdj hozzá:

 

Kedveld a gyakornokoknak és pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: