j

Persőtzi Balázs – Gyakornokból főállású

Balázs eddigi BB-s pályafutása csupa kaland! Kalandos úton szerezte meg a gyakornoki állását, de még a főállású pozíciójába se átlagos úton került. Olvasd el a vele készült interjút, amiből többek között az is kiderül, hogy Balázs szerint mi kell ahhoz, hogy valaki gyakornokból főállásúvá váljon a banknál.

Miért kezdtél egy gyakornoki helyet keresni?

Szakmai gyakorlathoz kerestem helyet és a suliban is ki voltak rakva BB-s hirdetések, illetve a karrieroldalt is nézegettem, ott találtam meg az álláshirdetést.

Miért a BB gyakornoki programját választottad?

Én nem tudtam semmit arról, hogy ez a Legjobb gyakornoki munkahely, ezeket csak azután tudtam meg, hogy felvettek. Tulajdonképpen sokan jöttek a sulimból a bankba, és innen gondoltam, hogy ez egy jó munkahely lehet.

Hova jártál egyetemre és mikor kezdtél el a bankban gyakornokként dolgozni?

A Budapesti Gazdasági Egyetemre jártam, gazdaságinformatikus szakra pénzintézeti informatika szakirányra, így adott volt, hogy bankban szeretnék gyakornok lenni. 2016. július 28. volt az első napom, és 2017. március 31. volt az utolsó.

Milyen gyakornokként kezdtél el dolgozni, és mik voltak a feladataid?

Mikrovállalati termékmenedzsment gyakornok volt az első pozícióm. A pozíciót némileg kalandos úton nyertem el, mivel először nem ide jelentkeztem, hanem a csalásmenedzsmentre. Oda fel is vettek volna, de ők hosszú távra kerestek gyakornokot, én meg fél év múlva abszolváltam az egyetemen, így nem tudtam garantálni, hogy később lesz jogviszonyom. Úgyhogy azt mondták, hogy ezért nem tudnak felvenni, de körbeküldik a bankon belül az önéletrajzom. Így kerültem a termékmenedzsmentre. Ide fel is vettek rögtön, már az interjú alatt mondták, hogy jöhetek. Alá is írtam a szerződést, majd kb. három perc múlva csörgött a telefon a csalásmenedzsmentről, hogy mégis felvennének, de akkor már mondtam, hogy aláírtam máshol, pedig ők is nagyon szimpatikusak voltak. Végül jól döntöttem, hogy mikrovállalati területre jöttem, mert nagyon sokat tanultam itt.

Milyen feladatokat láttál el?

Napi, heti, havi riportok készítése és frissítése, ezekből prezentációk készítése különböző vezetői megbeszélésekre, egyedi árazásos szerződések írása, hitel és számlaoldalhoz kapcsolódó egyéb elemzések készítése volt a feladatom.

Hogyan egyeztetted össze az egyetemi tanulmányaidat a munkával?

Szerencsére nekem már csak egy tárgyam volt, mert az előző félévekben előre gondolkozva megcsináltam, ami még lett volna, így elég egyszerű volt. Most viszont felvettek a Corvinusra Üzleti adatelemző szakra. Ez egy esti másoddiplomás képzés, biztos fárasztó lesz, főleg az elején, de már nagyon várom.

Mikor döntötted el, hogy főállásban is a Budapest Bankban szeretnél maradni?

Útközben alakult ez ki bennem, mert láttam, hogy nagyon jó a hangulat, meg a csapat, és nagyon szerettem, amit csinálok. Na de ez is kalandos, mert én jelentkeztem mesterképzésre és fel is vettek Corvinus pénzügyre, de még az első hét után úgy voltam vele, hogy ezt mégsem kezdem el. Viszont így megszűnt a jogviszonyom és nem maradhattam tovább gyakornok. Így kellett valamit keresnem, és mindenképp bankon belül akartam maradni. Szerencsére voltak is elemzői üresedések, ahova elküldték az önéletrajzomat, majd három interjún is részt kellett vennem. Mindenképp elemzői helyre akartam menni, és szerencsém volt, hogy  többek között egy CRM elemzői pozíció is megüresedett, amire aztán fel is vettek.

Milyen feladataid vannak most a főállású pozíciódban és ez mennyiben tér el a gyakornoki munkádtól?

Elemzéseket készítek, vagy CRM kampány leválogatásokat csinálok. Javarészt SQL-ben és Excelben dolgozom, ami nagyon jó, mert ebbe akartam mélyebben beletanulni, de számos más program elsajátítására is van itt lehetőség, ha valaki kellően proaktív.

Milyen képzéseken vettél részt már főállásúként?

Voltam egy középhaladó SQL oktatáson, amit a bank tartott, illetve egy SharePointos oktatáson.

SQL-t itt tanultad vagy már előtte is értettél hozzá?

Életlen bicska voltam. A suliban volt egy ilyen tárgy, ahol a nagyon alapokat megtanították, de az érdemi részét itt, a kollegáktól sajátítottam el.

Mi jelenti most a legnagyobb kihívást a munkád során?

Most kell átállnunk egy új adatbázisra, mert az IT megszünteti azt, amiben eddig dolgoztunk, és amibe már épp beletanultam. Ezt a teljesen új adatbázist is meg kell tanulni használni, sok-sok folyamatot kell felépíteni az alapjaitól. Történik ez éppen akkor, amikor már kezdeném magabiztosnak érezni magam a jelenlegiben, de hát pozitívan kell hozzáállni, mert ebből is sokat lehet majd tanulni.

Szerinted mi kell ahhoz, hogy valaki gyakornokból főállásúvá váljon?

Ha ilyen hirtelen kell munkát találni, mint az én esetemben, akkor azért nem árt egy jó adag szerencse, hogy pont legyen üresedés, ráadásul egy olyan pozícióban, ami érdekel is. Illetve

ha gyakornokként komolyan veszed a munkád,

és jókat mondanak rólad a vezetőid, akkor mindenképp könnyebb lesz az elhelyezkedés.

Kedveld a pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: