j

Petrov Dávid – Gyakornokból főállású

Mi kell egy főállású pozíció elnyeréséhez? Dávid szerint rengeteg munka, kitartás, és egy vezető, aki támogatja az ambícióidat, a nyitott vállalati kultúra pedig még könnyebbé teszi az átállást.

Mikor és miért kezdtél el gyakornoki helyet keresni?

2016 májusában kezdtem el munkát keresni, azzal az „egyedülálló” céllal, hogy gyakorlati tapasztalatot szerezzek, így ezen a téren nem volt semmi extra. Annyi volt a bökkenő, hogy nem találtam Szeged közelében – mert ott tanulok – egy vállalatot sem, amely megfelelt volna.

Miért pont a BB gyakornoki programját választottad? Volt alternatíva?

Pont úgy nézett ki a keresés, mint bárki más esetében, fogtam a CV-met, szétszórtam 6-7 helyre, és vártam a csodát. Visszahívtak több helyről, a BB-nél duplikáltam is egyet, mentem a csapaton belül egy másik helyre is, lényegében így három helyről válogattam. Végül maradt a BB, és azon belül a kettő pozíció közül a hozzám közelebb állót választottam, ami a harmadik feles hitelközvetítési támogatási gyakornok volt.

Hogyan kezdődött a BB-s karriered?

Felöltöztem illő módon, vártam, vártam, majd megérkezett a jövőbeli vezetőm, aki engem interjúztatott először. Kiderült, hogy érdemes felkészülni előre a cégből. Láttam a Colibri Internship Awards egyik videóját, amiben ő szerepelt. Pont arról beszélt, hogy szerinte hogyan érdemes interjúzni, lényegében elmondta, hogy mit vár, én pedig könnyen felkészülhettem, bár erről neki fogalma sem volt. Egy dolgot hangsúlyozott, hogy gyakorolj hatást. Úgy hogy én hiperaktív hörcsög módjára 20-szor elmondtam, hogy nagyon, nagyon szeretném bizonyítani a tudásom. Az interjú után úgy éreztem nem sikerült rosszul a dolog, utána egy hónappal pedig felhívtak, hogy jöhetek.

Az első pár hétben milyen benyomásaid voltak a cégről, a munkádról?

Pozitívan hatott, hogy olyan feladatokat kaptam, amiknek mégiscsak – pénzügyi szektor lévén – a közgazdaságtanhoz volt köze. Nem azt mondom, hogy én elemeztem a második héten a bank számlaportfólióját, nyilván nem, de azért nem is kávét főzettek velem. Az egyik legnagyobb, vagy talán egyetlen szerencsém ebben a tekintetben, hogy egy nagyon proaktív és prominens vezetőm volt, aki borzasztóan támogatott. Szigorú volt, következetes és egyébként olyan feladattal is ellátott, amin keresztül meg tudtam mutatni, hogy több van bennem.

Felelősségteljes dolgokat csináltál?

Azért ez nem csak így van, gyakornokként szerintem elkerülhetetlen, hogy a kellemetlen feladat is rád kerül. Viszont a vezetőmmel, Vicával meg is beszéltük az értékelésemnél, hogy nálam fontos, hogy új kihívásokat és kreatív feladatokat kapjak. Ezt tök jól észrevette rajtam, így most már pont ilyen pozícióban vagyok, amiben ezzel kell foglalkoznom.

Hogyan egyeztetted össze az egyetemi tanulmányaidat a munkával?

Miután Szegeden nappali tagozatos voltam, így órára nem mindig tudtam járni, heti egyszer, hétfőnként voltam csak egyetemen. Ami neccesebb, az a vizsgaidőszak, én itt két negatív hatást egymással kioltottam. Volt egy 2 és fél órás vonatút reggel, meg egy délután, ilyenkor készültem a vizsgáimra. Nem untam magam szét a vonaton, főleg ha késett, és normálisan fel is tudtam készülni a vizsgákra.

Amikor felvettek, szerepelt a terveid közt, hogy főállásba kerülj?

Igen, az első hetekben, ahogy megbeszéltem Vicával, hogy milyen céljaim vannak, ki is tűztünk egy végső célt.  Ez az egyik termékünk értékesítési rebrandje volt: van egy jó termékünk, a kérdés, hogy hogyan adjuk el. Ki kellett találni egy új értékesítési formát, de ezt senki nem ölelte magához, én pedig kerestem feladatot, ezt találtam és nekikezdtem. Hozzám lélekben közel áll az értékesítés, foglalkoztam is vele, ez pedig egy magasabb szint volt. Én nem azért jöttem ide, hogy gyakornokoskodjak, és megkeressem a gyakornoki bért, hanem határozottan azzal a céllal, hogy feljebb léphessek. Úgy gondolom, hogy azon a helyen van lehetőség erre, ahol megmutatod, hogy mit tudsz.

Sikerült is elérni! De hogyan, mi volt az a pont, amikor megváltozott valami?

Elmondhatom azt az egyébként közhelyszerű dolgot, hogy kitartás meg rengeteg munka, meg még több kitartás, mert el fogsz fáradni. Én úgy gondolom, hogy általánosságban mindenkinél el fog jönni az a pont, amikor betelik a pohár, és váltani kell. Nálam a vonatozás-tanulás-munka hármas kapcsán talán hamarabb is eljött ez a pont, mint másoknál.  A gyakornoki projektemet ugye már azzal a céllal kaptam, hogy később feljebb léphessek, így végül egy sor vezetőképzős interjúzás után ráálltam a főállású lehetőségekre. Itt nyilván mindenféle pozíció, amelyre alkalmasnak tűntem, szóba került, és végül így lett a főállás.

Most, hogy dobbantottál, milyen feladataid vannak a munkakörödben?

Szerintem összemérhetetlen a gyakornokival, ha a változásokat kezdenénk el sorolni, estig itt ülnénk. Jelenleg portfoliómenedzseri pozícióban vagyok, ami azt jelenti, hogy a bank ügyfélszámláinak a portfolióját kezelem, tisztítom, mindenféle számlával kapcsolatos kampányt menedzselek.

Sokkal nagyobb a felelősség, ami persze nagyobb terhet ró az emberre, de örülök neki.

Egyrészt azért, mert érzed, hogy számít, amit csinálsz, ami nekem nagyon fontos, mert szeretnék valamilyen hatást gyakorolni a bank életére, és ez által az ügyfelekére is. Másrészt pedig sokkal inkább agymunka, nem úgy néz ki egy napod, hogy itt van 500 ügyfél, akit fel kell hívni, és lenyomni nekik ugyanazt a séma szöveget, itt már te gondolod végig, hogy mit kell tenni és mondani, lényegében nálad van az irányítás.

Mesélsz arról, hogy milyen a hangulat, a közeg, a munkatársak? Milyen lehetőségek vannak a munkádon kívül?

Ha volt tréning, ami érdekesnek tűnt és éppen időm is volt, akkor elmentem rá, de most már nagyon kevés időm van ilyenekre. Szerintem a légkör remek, mert nagyon laza szervezeti hierarchiánk van. Alapvetően az, hogy mindenkit tegezel, pozitív dolog, és ez oldottá teszi a hangulatot. A saját emeleteden, illetve a környező emeleteken lévő kollégákat megismerheted, akár szakmai programok, akár egy munka utáni iszogatás során, és vannak csapatépítők is, kifejezetten az összerázódásra.

Kedveld a gyakornokoknak és pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: