j

Schneider Tímea – Gyakornokból főállású

Miért kezdtél el gyakornoki helyet keresni?

Mesterre mentem, amikor döntöttem, hogy itt az ideje, hogy ne csak az iskolával foglalkozzak. Szerintem sokkal jobb úgy nekikezdeni később egy főállásnak, hogy egyetem mellett már volt gyakornok az ember. Matematikát tanulok az ELTE-n, nekünk nincs kötelező szakmai gyakorlatunk, viszont a pénzügyi matek mindig is vonzott, ezért mindenképpen szerettem volna bankban dolgozni.

Hogyan kezdtél keresgélni?

A Profession.hu-ra regisztráltam, meg pont akkoriban volt az őszi HVG állásbörze is, és ott különböző helyekre beadtam az önéletrajzomat.

Végül miért a Budapest Bank lett a nyerő?

Tulajdonképpen innen kerestek meg leghamarabb, be is jöttem interjúra. Máshol nem is voltam interjún, mert mire a többi cég feldolgozta az önéletrajzomat, már behívtak, és fel is vettek.

Milyen volt az interjú, az első benyomás?

Abszolút nem volt interjú szaga az egésznek, a jövőbeli főnököm meg egy kolléganőm beszéltek arról, hogy milyen itt dolgozni, és megtetszett. Nyilván tőlem is kérdezgettek, de szakmai interjú nem kifejezetten volt.

Milyen pozícióra vettek fel, és mik voltak a feladataid?

Vállalati üzleti elemzésre vettek fel gyakornoknak, ugyanazt csináltam, mint most, csak kevesebb órában. Riportokat készítünk a vállalati sales-eseknek, az ő munkájukat segítjük és mérjük is. Kisebb Excel szerkesztés volt az elején, meg adatbázis-szerkesztéssel is foglalkozom, de gyakorlatilag ugyanazokat a dolgokat csinálhattam, ugyanannyi jogosultsággal, mint a többi üzleti elemző. Nem aktatologatás volt, felelősségteljes feladatokat kaptam.

Hogyan egyeztetted össze a tanulmányaiddal a munkádat, voltak-e nehézségek?

Szerencsére nagyon rugalmas a főnököm, azt hallottam, ez az egész bankon belül tendencia. Neki az a fontos, hogy el legyen végezve a munka, nem az, hogy hosszú órákon át benn üljek, emiatt teljesen össze tudtam egyeztetni az óráimmal azt, hogy mikor vagyok itt. Ennek ellenére elég intenzív, főleg most, hogy már átvettek főállásba. Gyakornokként 20 órát voltam, most pedig főállásban 30 órát vagyok, ez nehezebb benne. Nyilván könnyebb lenne, ha nem dolgoznék, de szerintem nagyon hasznos és érdemes összeegyeztetni a kettőt.

Amikor idejöttél gyakornoknak, eszedbe jutott, hogy főállású szeretnél lenni, és tettél érte valamit?

Volt ilyen gondolatom, de nem csináltam semmi különöset, csak dolgoztam, és megtetszett a főnökömnek a munkamorálom. Nagyban megkönnyítette az előrelépést az is, hogy egy főállású kolléga éppen elment, és megüresedett nálunk egy pozíció. A keresés elején felajánlották nekem a pozíciót 40 órában, de mondtam, hogy nekem így sok lenne az egyetem mellett. Két hónapos külső és belső keresés után a főnököm újra megkeresett, hogy 30 órában tudnám-e vállalni, és erre már nem tudtam nemet mondani. Így már plusz felvételi folyamat nem volt, tisztában voltak vele, mit vesznek.

Milyen feladataid vannak főállásúként?

A munka nagy része ugyanaz, mint gyakornokként, talán kicsit több és nagyobb súlyú feladatot kapok. Nincs,aki fogja a kezem, de ettől függetlenül bárkitől kérhetek segítséget.

Milyen itt a hangulat, érdemes hozzánk jönni?

Mindenképpen! Szinte az összes barátom dolgozik már. Hallottam történeteket más munkahelyekről, ahol a főnökök nem kezelik normálisan a beosztottjaikat, és emiatt rossz a légkör. Ennek nálunk éppen az ellenkezőjét tapasztalom, gyakorlatilag egyenrangú félként kezeltek bennünket már gyakornokként is. Csapaton belül együtt tudunk dolgozni, tényleg mindenki kedves és segítőkész, bármit kérdezek, válaszolnak.

Munkán kívül is összejártok a kollégákkal?

Gyakornokként pont december közepén kezdtem, és pont ebben a téli-tavaszi időszakban nem jellemzőek a csapatépítők, most nemrég viszont volt egy, ott voltam, és van két másik gyakornok itt nálunk, ők is ott voltak, abszolút nincsenek ők sem kihagyva. Festeni voltunk, nagyon jó volt, kb. 3.5 órát festettünk együtt, és kint is vannak a képek az irodában.

Kedveld a gyakornokoknak és pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: