e

Spórolj velünk – költs tudatosan!

A spórolás kulcsfontosságú, ezért most eláruljuk, miért érdemes elsajátítanod és beépítened a gazdaságosság szemléletét a mindennapi életedbe.

Tegyük fel, hogy új telefont akarsz venni, mert rajongsz a legújabb iPhone-okért, a régi telefonod képernyője pedig egyébként is pókhálósra tört a legutóbbi buliban. Tisztában vagy vele, hogy nem lesz olcsó, de nem akarod a szüleidet lehúzni, hiszen már felnőtt vagy!  Első lépésként sajátítsd el a tudatos vásárlói szemléletet, aminek alapja az alábbi három kérdés megválaszolása:

  • Tényleg szükségem van-e az adott dologra?
  • Biztosan most akarom megvenni, vagy ráér később is?
  • Jelen anyagi körülményeim között megengedhetem magamnak?

Ahhoz, hogy mindhárom kérdésre lelkifurdalás nélkül mondhass igent, nem árt, ha ismered az alábbi módszereket.

Havi költségvetés készítés

Minden hónap elején, amikor azt az édes pittyenő hangot hallod, ami az ösztöndíjad, munkabéred vagy egyéb járandóságaid folyószámládra érkeztét jelzi, állj meg egy percre és gondolkodj! Készíts mérleget aktuális havi várható kiadásaidról, terveidről és bevételeidről, és ennek fényében kalkuláld a többi kiadást is. Így biztosan nem érnek majd meglepetések, és nem leszel mínuszos egyenleg boldogtalan tulajdonosa a hónap végére.

Felesleges kiadások elkerülése

A havi költségterv után már láthatod, mi az, ami az adott hónapban belefér a terveidbe, és mi az, amit jelenleg nem engedhetsz meg magadnak. Tartsd szem előtt, hogy bármennyire is szeretnél megvenni valamit, ha épp nem fér bele a büdzsébe, akkor ne is fájdítsd miatta a szíved. A kölcsönkérést, mint opciót pedig azonnal zárd ki a tudatodból, nem szerencsés adóssággal kezdeni a következő hónapot.

Rendszeres megtakarítás

Okosan teszed, ha az extra kiadásokat az előre félretett összegekből finanszírozod. De hogyan tegyél félre, ha egyébként is szűkös a kereted? Minden hónap elején köss le egy összeget, mondjuk 5000 forintot, egy elkülönített számlára, vagy ha az jobban tetszik, maradhatsz a klasszikus malacperselyes megoldásnál is. Néhány hónap múlva a kitartásod és céltudatosságod aranyat fog érni, végre lesz egy kis spórolt pénzed, amit arra költesz, amire csak szeretnél, vagy amire már olyan régen vágysz. Ugye, nem is olyan nehéz?

Vállalj plusz munkát!

Ha tényleg elszánt vagy, és alig bírod kivárni, hogy végre az új telefonodat használd a legmenőbb instaposztok készítésére, akkor vállalj diákmunkát vagy keress gyakorlati helyet. Így többet tudsz majd félretenni, de számolj azzal is, hogy a tanulás melletti munka extra energiát kíván.

Mindezek tudatában kiváló segítség lehet pénzügyeid menedzselésében a Pocket Expense nevű alkalmazás, amelyet iOS és Android telefonokon is használhatsz. Az app egyik legnagyobb előnye az egyszerűsége, másfelől pedig minden kiadásodat pontosan lekövetheted vele, így látni fogod, mire és mennyit költesz havonta. Szóval takarékoskodj, kalkulálj, gyűjts és vedd meg, amit szeretnél!