e

Tanulási túlélőkalauz – nem csak gólyáknak

Vége az őszi szünetnek, és megcsapott a felismerés, hogy hamarosan vizsgaidőszak, és akkor a zh-król még nem is beszéltünk?  Semmi gond, lazíts még egy picit, és olvass tovább! Hoztunk pár trükköt, amelyek segítenek, hogy a döbbenetes mennyiségű tananyagot hatékonyan raktározd el úgy, hogy az a vizsgák után is megmaradjon.

Bizonyára rájöttél már, hogy a gimnáziumban feladott lecke „gyalog galopp” volt az egyetemi tanulnivalóhoz képest. Ne aggódj, csak figyelj és gondold újra az eddigi módszereidet! Kis változtatással a mostani helyzetben is kiválóan alkalmazható stratégiát kovácsolhatsz belőlük. Olvasd el jó tanácsainkat és használd profi tippjeinket a siker érdekében!

Jegyzetelj okosan! 

Minden tanulás alapja a jegyzetelés. Eddig is jegyzetből tanultál, a helyzet csupán annyiban változott a korábbiakhoz képest, hogy az egyetemen már nincs idő szépen írni és a lapszélekre unatkozó fejecskéket rajzolgatni. A jegyzetelés során igyekezz a kulcsszavakat kiemelni, próbáld meg a mondanivaló struktúráját értelmezni, és azt a jegyzeteidben visszaadni. Ha a kézzel írott jegyzeteket már elavultnak érzed, nyugodtan vigyél magaddal az órádra laptopot vagy tabletet, így hatékonyabb lehetsz, és átláthatóbbá válik a vázlatod. Egy korrekt jegyzet a vizsgán fél siker, de figyelem, ehhez rendszeres óralátogatás szükséges!

Tervezd meg a tanulnivalót! 

Mielőtt tanulni kezdenél, határozd meg, hogy hány oldalt kell átnézned, és tervezd meg azt is, hogy ezt nagyjából mennyi idő alatt szeretnéd teljesíteni. Így nem csak megfoghatóbbá válik a tananyag, de arra is képes leszel, hogy tudatosabban oszd be az idődet.

Legyen egy tanulókuckód! 

Ami akár minimális méretű is lehet: elég egy asztal, egy szék és egy lámpa, de a lényeg, hogy igyekezz a túl komfortos alternatívákat elkerülni, nehogy elálmosodj. Mindenkinek mást jelent a nyugodt környezet, ezért minden számodra zavaró tényezőt iktass ki. Ha otthon ez nem kivitelezhető, az egyik legjobb alternatíva erre a könyvtár, de természetesen más csendesebb helyek is szóba jöhetnek, például direkt tanulásra kialakított kávézók!

Mondj nemet a kampányszerű tanulásra! 

A kampányszerű tanulással sajnos nem fogod megváltani a világot, bár már millióan próbálkoztak vele, nem jutottak messzire. Az elején fontos tudatosítanod magadban, hogy mi az, ami miatt az adott pálya mellett döntöttél, és hogy ezt csak kitartó és folyamatos tanulással fogod elérni. Ez azért lényeges, mert biztosan lesznek majd olyan pontok, amikor legszívesebben feladnád, de ilyenkor fókuszálj inkább a végső célra.

Ne dőlj be a csapdának, az újraolvasás nem elég! 

Kutatási eredmények igazolják, hogy a puszta újraolvasás azt az érzést kelti ugyan, hogy „ezt már valahol hallottam, ezért ismerem”, de nem maradnak meg benned a részletek, ha nem próbálod a hallottakat feldolgozni. Az újraolvasás tehát csak felszínes tanulást eredményez, és abba az illúzióba ringat, hogy megtanultad az anyagot.

Bevált módszerek magolás helyett

Végül itt van néhány ötlet, amikkel a leggyakoribb hibákat könnyen elkerülheted:

  • Használj tanulókártyát – Ezekre kiválóan lehet kulcsszavakat és rövid magyarázatokat elhelyezni.
  • Rajzold le az infót – Ha vizuális típus vagy, akkor bizonyos kulcsszavakat köthetsz a szobádban levő helyekhez vagy tárgyakhoz is, ezt a megoldást a „helyek módszerének nevezik”. Az is segítség lehet, ha egy-egy kulcsinfót a jegyzeteid szélére rajzolsz, és arra asszociálsz majd a visszaadáskor.
  • Legyél költői – Próbálkozhatsz ritmusba vagy rímbe szedni a legfontosabbakat vagy a kezdőbetűk segítségével mozaikszavakat alkotni, ezek is kiváló módszerek lehetnek ahhoz, hogy a fontos dolgok megtapadjanak a memóriádban.
  • Tegyél fel kérdéseket – Az újraolvasás helyett inkább törekedj arra, hogy minél több, a témával kapcsolatos kérdést tegyél fel magadnak, hiszen a gondolkodás által eredményesebben tanulsz.
  • Párosíts – Társítsd a már meglévő tudást az új információkkal, a régi és új tudás összekapcsolása ugyanis nagyban fokozza a tanulás hatékonyságát.
  • Kezdj időben – Ne az utolsó pillanatban fogj hozzá, mert az nem segít az információ hosszú távú memorizálásában.

Most pedig hajrá, fókuszálj, jegyzetelj, tanulj, bízz magadban és bűvölj el mindenkit az eredményeiddel!

Kedveld a gyakornokoknak és pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat: