bb

Tények és tévhitek – Ellátogatott hozzánk a Mellrákinfó Egyesület

Világszerte október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ebből az alkalomból a Budapest Bank meghívott vendége volt a Mellrákinfó Egyesület vezetője, Halom Borbála és munkatársai. Előadásuk során személyes hangvételben beszélgethettünk arról a komoly témáról, melyben Magyarországon minden tizedik nő érintett lehet élete során.

A mellrákkal kapcsolatosan rengeteg tévhit kering a médiában. Ne higgy az önjelölt „megmondó embereknek”, találd meg a megbízható forrást az információszerzésre! Boriékkal egy rövid igaz-hamis játékot töltöttünk ki, mely következtében rá kellett döbbennünk: bizony az álhírek hatása erősen érezhető „tudásunkon”.

Vegyél elő egy tollat és egy papírt! A totó kitöltésével megtudhatod, milyen tények és milyen tévhitek övezik a mellrákot. Írd fel az állítások sorszámát, majd mellé, hogy szerinted igaz vagy hamis. Az oldal alján ellenőrizheted magad, de ne csalj!

1.   40 éves kor alatt nem lehet mellrákom.
2.   Férfiakat nem veszélyezteti a mellrák.
3.   Ha 30 éves korom előtt szülök, és sokáig szoptatom a gyermekem, akkor nem leszek mellrákos.
4.   Ha a családban volt mellrákos megbetegedés, akkor nekem is jobban oda kell figyelnem magamra.
5.   18 éves kortól ajánlott havonta elvégezni az önvizsgálatot.
6.   A túlsúly nem növeli a mellrák kockázatát.
7.   Előfordul, hogy a mellrák fájdalommal jár.
8.   A mammográfia mellrákot okoz.
9.   A melltartó viselése növeli a mellrák kockázatát.
10. A mellrák nagyrészt genetikai eredetű.
11. A kismellű nők esetében kisebb a kockázat.
12. A mellrák megelőzhető.
13. Az önvizsgálatot a menstruációt követő 5 napban ajánlott, havonta elvégezni.

A Mellrákinfó Egyesület egy gyógyultakból álló önkéntes csapat, akik legfőbb célja a segítségnyújtás, az informálás és a figyelemfelhívás az önvizsgálat, illetve a tudatos életmód folytatásának fontosságára. A beszélgetés során Bori és Ani történetével ismerkedhettünk meg, akik optimistán, humorosan mutatták be megpróbáltatásaikat, illetve a közösséget, mely nagyban hozzájárult gyógyulásukhoz. Az előadás végén az önvizsgálat helyes elvégzésével ismerkedhettünk meg és kis üzenetet is írhattunk, melyet az Egyesület az utolsó kemoterápiás kezelésükön résztvevőknek szokott eljuttatni.

A totó megfejtése:

1.       HAMIS 2.       HAMIS 3.       HAMIS
4.       IGAZ 5.       IGAZ 6.       HAMIS
7.       IGAZ 8.       HAMIS 9.       HAMIS
10.     HAMIS 11.      HAMIS 12.     HAMIS
13.     IGAZ

 

A legfontosabb tanulság tehát, hogy az önvizsgálatot rendszeresen, már 18 éves kortól ajánlott havonta elvégezni, a menstruációt követő öt napban. A legsúlyosabb tévhit, hogy a mammográfia mellrákot okoz, illetve, hogy a betegség megelőzhető. Fontos tudni, hogy csupán a kockázat csökkenthető, de az időben felfedezett, kiszűrt megbetegedések az esetek 95%-ban gyógyíthatóak.

Ha egy olyan munkahelyen szeretnél dolgozni, ahol számít a munkavállalók egészsége, jólléte, akkor jelentkezz hozzánk gyakornoknak!

Addig is kedveld a gyakornokoknak és pályakezdőknek szóló Facebook oldalunkat:

Hello BB – Hello Budapest Bank!